You Care

Go Care Lexikon

Naturligtvis är du intresserad att vete vad du serverar din bästa vän!

Märkning och deklaration av hundfoder följer EU-lagstiftning. Lagstiftningen definierar klart hur hundfoder skall deklareras och i vilka termer som får användas i deklarationerna. Alla Go Care Royal-produkter är märkta enligt den senaste lagstiftningen.

Det kan vara svårt att bli klok på varudeklarationer - vi har därför gjort ett litet lexikon så du lättare kan förstå emballagetexterna.

Och det kan vara minst lika svårt att jämföra två deklarationer så här får du ett tips hur du gör det:

Om du vill jämföra två olika fodertypers näringsinnehåll (exempelvis våtfoder mot torrfoder), så skall du jämföra torrsubstansen för att få rätt svar. Det gör du bara för att vattenhalten kan vara olika i de foder du vill jämföra. Det skall man även göra om man jämför två torrfoder.

Om man önskar att beräkna exempelvis proteininnehållet tittar man på hur mycket det står på påsen av Protein och Vatten. DE kan exempelvis vara Protein 36% och Vatten 9%.

Då ser beräkningen ut så här: 36 dividerat med (100 minus 9) = 36 dividerat med 91 =0,4. Detta tal gångras med 100. Det blir 0,4x100 = 40%.

Formlen är alltså: (% näringsinnehåll / (100 - % vatteninnehåll)) x 100 = % torrsubstans.

Omsättbar energi

Den omsättbara energin anges i kalorier.

Protein

Proteiner är kroppens byggstenar. Det är en viktig del av hundens kropp, kost och hälsa. Protein bygger och reparerar hundens kropp och man skall varken få för mycket eller för lite.

Protein är till för uppbyggnad och reparation av bland annat skelett, muskler, bindväv, tillverkning av blodceller, bildandet av antikroppar och ett starkt immunförsvar.

Vi tillverkar vårt foder utifrån att hunden är köttätare och därför innehåller Go Care Royal av mycket hög kvalitet vilket medför att innehållet av animaliskt protein är högt.

Kolhydrater

Kolhydrater är en viktig källa till energi och kroppens källa till snabb energi. Kolhydrater är ett sockerämne, som kroppen bland annat använder att tillföra energi till musklerna. Utöver det är kolhydrater viktigt för många av kroppens övriga funktioner för att hunden skall må bra.

Kolhydrater är tillsammans med proteiner och fett kostens grundläggande beståndsdelar.

De goda och långsamma kolhydraterna finner man ibland annat ris, majs och potatis. Vi säkrar i våra recept att hunden kan smälta och ta upp denna näring genom värmebehandling

Andra kolhydrater är kostfibrer, som kroppen inte kan ta upp. Denna typ av kolhydrater säkrar en bra mättnadskänsla och en bra matsmältning.

Fett

Fett är ett nödvändigt näringsämne i rätt mängd och rätt typ. Vi använder fett av hög kvaliter såsom laxolja, rapsolja och fjäderfäfett. Därmed säkrar vi att hunden får den rätta mängden av både omega 3 och omega 6 och att fodret smakat gott.

Fibrer (växttråd)

Fibrer är avgörande för en god matsmältning och ett gott välbefinnande. Vi använder fibrer av en hög kvalitet i form av betfibrer, yucca samt frukto-oligosackarider och cikoriainulinsom också har en prebiotisk effekt.

Innehållet av fibrer i fodret medverkar till att hunden får en god mättnadskänsla - så hunden inte känner hunger, inte ens om man väljer Co Care Weight Control varianten.

Råaska

Råaska är fodrets andel av icke organiskt material, dvs den del av fodret som inte kan upptas av organismen.

Vatten

Vatten är livsviktigt, och kroppen hos en hund består av 60-70% vatten. Vatten ingår i alla kroppens celler.

Alla Go Care Royal produkter innehåller bara 9% vatten. Det låga vatteninnehållet säkrar fodrets sprödhet och hållbarhet.

När du serverar torrfodret, är det viktigt att du alltid ser till att hunden har en skål färskt vatten så den kan släcka törsten. Hunden skall ha möjlighet att dricka vatten dygnet runt.

Vitaminer & Mineraler/spårämnen

Vitamin A är ett vitamin som är bidrar till att hålla huden och pälsen sund. Utöver det fungerar vitamin A som en antioxidant som stärker immunförsvaret och som skydd mot infektioner. Vitamin A är bra för synen, framförallt nattsynen. Finns naturligt i bland annat ägg och lever.

Vitamin C är ett vitamin  som fungerar som en antioxidant. Vitamin C förhindrar att fodret förändrar färg när det utsätts för syre. Vitamin C stabiliserar den röda färgen i kött och används dessutom som ett surhetsreglerande medel. I kroppen fungerar Vitamin C som en antioxidant, dvs det skyddar kroppen mot fra radikaler. Hunden kan själv tillverka Vitamin C (till skillnad från människan) och har därför inte ett näringsmässigt behov av det. Finns naturligt i potatis och grönsaker.

Vitamin D  (E671) hjälper kroppen att ta upp den nödvändiga mängden av kalcium och fosfor och hjälper därför till att hålla benen starka och sunda. Finns naturligt i bland annat fisk, lever och ägg.

Vitamin E (E307) (kallas också för tokoferol) är en antioxidant som skyddar kroppen och stärker immunförsvaret. Vitamin E är också bra för: hud, päls, ögon och kretsloppet. Finns naturligt i kallpressad vegetabilisk olja, spannmålsprodukter och ägg.

Jod  (E2)är ett spårämne som har stor betydelse för normal utveckling och tillväxt. Utöver det bidrar jod till en god energinivå då mineralen medverkar till en normal funktion av sköldkörteln. Finns naturligt i bland annat havssalt och fisk.

Zink (E6) är ett spårämne som har stor betydelse för många av kroppens funktioner, bland annat hud och päls, tillväxt och benuppbyggnad, insulinaktivitet, utnyttjandet av vitamin A, körtlar, könsorgan, sårläkning och immunförsvar. Finns naturligt i bland annat kött, fisk, lever och öljäst.

Selen (E8) är en livsviktig mineral med antioxidant-effekt. Selen skyddar kroppen mot infektioner, stärker immunförsvaret och minskar risken för cancer. Selen bidrar dessutom till ett välfungerande kretslopp.. Finns naturligt i bland annat lever, fisk och öljäst.

Kalcium  (kalk) är en mineral som har stor betydelse för kroppens utveckling och tillväxt. Kalcium utgör, tillsammans med fosfor och magnesium, den fasta substansen i skelettet. Finns naturligt i bland annat grönsaker och fisk.

Fosfor är ett mineral, som ingår i många av kroppens system. Kroppen använder fosfor till att bryta ner socker till energi. Finns naturligt i alla matvaror då fosfor är bundet till protein. Vanliga naturliga källor är spannmål, kött och grönsaker.

Magnesium  är ett mineral som har stor betydelse för att kroppens funktioner skall fungera normalt. Magnesium är avgörande för en normal hjärtaktivitet, normal metabolism och för att vi skall kunna använda våra muskler. Finns naturligt i bland annat kött och grönsaker..

Kiseldioxid (Silicondioxid) är ett mineral och fungerar som ett klumpförebyggande medel, det vill säga att det förhindrar att ingredienserna klumpar sig i produktionsprocessen. 

Kalciumkarbonat  är ett mineral som i dagligt tal kallas för kalk och används som ett näringsämne. Tillsätts i fodret då den naturliga mängden inte är tillräckligt högt. Kalciumkarbonat bidrar till en sund kropp. Används också som surhetsreglerande medel och bidrar därmed till den goda smaken (främst i kattmat) då katter älskar en syrlig smak.

Kaliumklorid är den kemiska beteckningen för salt. Vi tillsätter salt för att framhäva den goda smaken. Salt är omdiskuterat men vi tillsätter ytterst lite för smakens skull. Den tillsatta mängden är absolut inte skadlig.

Zink metionin  (zink) är ett spårämne som är bundet till metionin som är en aminosyra som används för att kroppen bättre skall ta upp zinken. Se Zink.

Ingredienser

Bearbetat animaliskt protein  är en definition i den senaste EU-lagstiftningen som ersätter den gamla benämningen "kött" som vi inte längre får använda. Vi har valt att inkludera de specifika ingredienser tillsammans med benämningen "Bearbetat animaliskt protein", så du som förbrukare kan se vilka typer av kött vi använder.

Betor  - vi använder betfibrer som är en naturlig fiberkälla för hundar. Fibrerna medverkar till att hålla tarmfloran i balans samt för stimulans av tarmcellens uppbyggnad. Fibrerna absorberar dessutom vatten och medverkar på så sätt att hålla vätskebalansen i ordning.

Cikoriainulin är utvunnet från Cikoria - en örtliknande planta med fina blå blommor. Cikoriainulin har en prebiotisk verkan då det stimulerar tillväxten av de goda bifidobakterier i matsmältningssystemet samtidigt som det bygger en barriär mot patogena bakterier. Bidrar till en god matsmältning och ett gott välbefinnande.

Dl-metionin är en essentiell (livsviktig) aminosyra som spelar en viktig roll för många av kroppens funktioner. Fungerar surhetsreglerande, dvs. den sänker pH-värdet i urinen. Finns naturligt i kött och fisk.

Färsk kyckling är kycklinghjärta- och lever. Produkterna har inte varit frysta och innehåller inga tillsatser. Bidrar till en utsökt smak som både hundar och katter älskar. Kycklinglever- och hjärtan är dessutom mycket nyttigt och har en högt innehåll av protein (viktiga aminosyror).

Frukto-oligosackarider  (FOS) är en naturlig kostfiber med prebiotisk effekt. Det vill säga, att kostfibern främjar de goda bakterierna i tarmarna. Fibrerna bidrar till en god matsmältning och ett gott välbefinnande. Frukto-oligosackarider finns naturligt i grönsaker och frukt.

Glukosamin och Kondroitin  är sockerarter som finns naturligt i kroppens bindväv och i brosket. Glukosamin och Kondroitin används som kosttillskott till aktiva hundar med en hög aktivitetsnivå för att upprätthålla en hög elasticitet i lederna. Vid fysisk aktivitet bryts faktiskt leder och brosk ner - därför är det en god idé att förebygga skador, så hunden har det bra efter sin fysiska prestation. Lite populärt kallas Glukosamin och Kondroitin för naturens egen giktmedicin - detta därför att ämnena kan medverka till att avhjälpa smärtor och stelhet i kroppen relaterade till ålder, genom att öka ledernas smidighet. Därför använder vi också Glukosamin och Kondroitin i foder till seniorer så de trots av sin höga ålder kan fortsätta sitt aktiva liv och njuta av de dagliga motionsrundorna. Även hundvalpar, som växer riktigt mycket (stora raser), har användning av extra Glukosamin och Kondroitin då den snabba tillväxten ställer stora krav på hundens ben och leder.

Hydrolyserat animaliskt protein är en definition i den senaste EU-lagstiftningen som ersätter den gamla benämningen "kött" som vi inte längre får använda. Vi har valt att inkludera de specifika ingredienser tillsammans med benämningen "Bearbetat animaliskt protein", så du som förbrukare kan se vilka typer av kött vi använder.

Konserveringsmedel. Go Care Royal innehåller inga konstgjorda konserveringsmedel. Vi använder naturlig citronsyra som har en naturlig konserverande effekt.

Laxolja  (kallpressad) är en naturlig källa till de livsviktiga omega 3 fettsyrorna. Omega 3 har en stor betydelse för alla funktioner i kroppen - från utvecklingen av fostret till päls och hud hos den vuxna hunden.      

Lecitin fungerar som en naturlig antioxidant, som skyddar mot oxidering och därmed till att bevara produktens hållbarhet. Lecitin hämmar att fettet härskar men det fungerar också som ett emulgeringsmedel dvs ett medel som underlättar blandningen av olja och vatten. Lecitin i alla hunden- och katten celler i kroppen och har stor betydelse för många fysiologiska processer. Lecitin finns i ägg och raps.        

Majs är en långsam, bra kolhydrat och samtidigt en bra källa till den essentiella (livsviktiga) fettsyran omega 6. Vi använder omega 6 och omega 3 i ett noggrant balanserat förhållande, och därmed har vi uppnått en så kallad "boosting effekt" när det gäller hud och päls samt det fysiska välbefinnandet i övrigt. De gyllene kolvarna är dessutom fyllda med A, B och C-vitamin samt en massa mineraler.

Naturliga antioxidanter.  När vi tillverkar Go Care Royal använder vi bara naturliga antioxidanter bestående av naturliga tokoferoler, rosmarinextrakt, rapsolja, lecitin och kiseldioxid. Naturlig citronsyra säkrar konserveringen. Därför garanterar vi en hållbarhet på minst 1 år. I kroppen skyddar antioxidanterna uppkomsten av fria radikaler, dvs cellgift som bildas av syre. Antioxidanterna skyddar kroppens celler och vävnader.

Naturlig citronsyra kommer från bland annat citroner. Citronsyra förstärker effekten av andra antioxidanter och medverkar därmed till att bevara produktens goda kvalitet och smak.
Citronsyra förhindrar färgförändringar av fodret samt att reglera surhetsgraden på fodret.  

Naturliga tokoferoler  är ett naturligt Vitamin E som framställs av kallpressad olja av majs, jordnötter, bomullsfrön och vetegroddar. Vitamin E är en stark antioxidant med många goda egenskaper. Utöver att bidra till produktens färskhet, bidrar Vitamin E också till att din hund eller katt har ett gott och aktivt liv.

Omega 3 fettsyra är en familj fleromättade och därmed sunda fettsyror. Omega 3 är essentiell - det spelar en stor roll för sundhet och bidrar till att alla kroppens funktioner fungerar normalt. När din hund eller katt får tillräcklig mängd omega 3 märker du det först att pälsen blir blank, mjuk och fin. Naturliga källor av omega 3 är lax, rapsolja och linfrö. Mängden av omega-3 och -6 fettsyror är noggrant balanserade i Go Care Royal-serien. Balansen är det som är avgörande för att din hund skall må bra.

Omega 6  är en fleromättad essentiell fettsyra, som är viktig för att kroppen skall fungera normalt. När din hund får tillräcklig mängd omega 6 märker du det först på att pälsen blir blank, mjuk och fin. Naturliga källor till omega 6 är spannmål vegetabilisk olja (exempelvis majsolja), kött och ägg. Mängden av omega-3 och -6 fettsyror är noggrant balanserade i Go Care Royal-serien. Balansen är det som är avgörande för att din hund skall må bra.

Potatis är en naturlig källa till långsamma och lättsmälta kolhydrater. Potatis innehåller fibrer som medverkar till en god matsmältning.

Rapsolja (kallpressad) utvinns av oljeplantan raps med karaktäristiska gula blommor. När oljan kallpressas bevaras både det höga innehållet av omega-3 och -6 samt innehållet av naturligt E-vitamin som är en stark antioxidant som både säkrar produktens hållbarhet och hundens hälsa. 

Ris  är en naturlig källa till långsamma kolhydrater och fibrer. Ångbehandlat (förvällt) ris är ris som ångats upp så att näringsämnena från riskliet upplöses och gått in i riskärnan. Därmed har förvällt ris högre innehåll av näringsämnen än vitt ris. Ris är lättsmält och bra för hundar med känsliga magar.

Rosmarinextrakt  utvinns av Rosmarin, som är en populär kryddört, och samtidigt ett effektivt, naturligt konserveringsmedel. Rosmarin är även bra för hundens matsmältning.

Taurin är en essentiell aminosyra för hund (och katt) som hunden inte kan tillverka själv i tillräcklig mängd. Taurin bidrar till en normal utveckling och tillväxt hos valpar, ett välfungerande metabolism och immunförsvar, en bra syn, normal hjärtfunktion, normal hud och päls samt till att njurarna fungerar bra. Dessutom bidrar Taurin till en god fertilitet som resulterar sunda och friska valpar.

Ägg  är en naturlig källa till animaliskt protein av högsta kvalitet. Ägg innehåller många essentiella aminosyror, vitaminer och viktiga mineraler som spelar en viktig roll för hundens välbefinnande.

Öljäst  innehåller en rad olika B-vitaminer och mineraler i lättsmält form. B-vitaminer är bra för hud, päls, trampdynor och klor.